Senkarrieren kan være en gave eller en forbandelse – det er op til dig

Senkarrieren kan være en gave eller en forbandelse – det er op til dig

Design dit liv

Til dig, som står foran næste livsfase og senkarrieren, vil jeg sige, at du skal huske, at struktur og rutine er livsnødvendigt. Vi har brug for mening og motivation. Mening kommer af at bidrage aktivt, og motivation kommer, når du udfører handlinger, der leder dig mod et ønsket mål, hvilket leder os til næste vigtige ting. Et mål.

 

Jeg taler med mange personer over 50 år, som har overbevist sig selv om, at de ikke længere behøver (eller bør) sætte langsigtede eller endda kortsigtede mål. De tager sig til takke med livet, som det nu er blevet. Men mangel på udvikling og fremgang er mangel på formål. Manglende formål gør os stressede og depressive og ængstelige. Det gør, at vi står op om morgenen uden at føle, at det gjorde en forskel, hvis vi var blevet liggende.

 

Et meningsfyldt liv

Du må aldrig sætte dig selv i den situation. Du skal leve et meningsfyldt liv. Senkarrieren skal ikke frygtes, men tages imod med åbne arme. Som enhver anden ny livsfase du har mødt, byder den på nye udfordringer og muligheder.

Det er ikke blot din leders opgave at hjælpe dig som medarbejder, men i lige så høj grad din opgave at hjælpe din leder med at lede dig.

Mange over 50 år har en leder, som er yngre, end de selv er. Dette byder på unikke udfordringer. Vi har en tendens til at lede og motivere andre, som vi selv vil ledes og motiveres. Men vi er ikke ens. Vi over 50 år prioriterer ofte anderledes.

 

Så hvad skal du gøre?

Du skal i samarbejde med din arbejdsplads planlægge de næste tre til fem år af livet. Læg mærke til, at jeg ikke sagde ”arbejdslivet”, men ”livet”. Hele livet. Du må ikke falde i fælden og se på tingene isoleret. Dit privatliv muliggøres og hæmmes på samme tid af dit arbejdsliv. Årsagen til, at du skal planlægge i samarbejde med arbejdspladsen, er, at det er en enorm hjælp for din leder at kende din plan.

Planen må være så stor eller lille, som du har lyst til. Målet er at identificere, hvor du gerne vil være om tre til fem år. Når du ved det, kan du identificere, hvilke handlinger du skal begynde at foretage dig i dag for at nå derhen. Ligeledes kan du udpege dele af dit liv, der holder dig tilbage. Du skal ikke fokusere på, hvad du kan eller ikke kan. Du skal fokuserer på, hvad du gerne vil. Et mål, der kræver en evne, du ikke har, er blot et mål, der har gjort dig opmærksom på noget, du skal lære. Det bringer os igen tilbage til vigtigheden af kompetenceudvikling. Du skal passe og pleje din værktøjskasse og hele tiden udvide den. Du må aldrig stoppe med at lære.

Helt konkret foreslår jeg, at du sætter dig med blyant og papir og forsøger at udpensle, hvordan dit liv skal se ud om tre til fem år. Det kan være en fordel at starte småt og enkelt. Hvor bor du til den tid? Hvor meget arbejder du? Hvor ofte er du på ferie? Identificér alle målene, så du kan begynde at designe et liv i dag, der bærer dig mod dem.

At have øje for de mål vil samtidig være guf for motivationen. Det får ny mening at stå op om morgenen, fordi du ved, at den handling bidrager til at virkeliggøre planen.

Når planen og målene er defineret, skal du tage en samtale med din virksomhed. Find i samarbejde ud af, hvordan dit arbejdsliv kan tilrettes, så det matcher resten af dit liv. Dette vil ofte munde ud i en samtale om fleksibilitet, da arbejdstider i sig selv har stor indflydelse, men andre emner vil også komme på tale.

Når intellektuel stimulering bliver vigtigere, bliver meningsfulde relationer på arbejdspladsen også vigtigere. Du skal kultivere produktive relationer med dine kollegaer – i alle aldre.

 

Gode relationer

Gode relationer mellem medarbejderne er essentielt for en succesfuld virksomhed. Det muliggør effektivt samarbejde og teamwork, det skaber konstant kompetenceudvikling og det bidrager til et motiverende arbejdsmiljø.

Vi ved alle, hvor drænende konflikthåndtering er. Fokus på kultivering af relationer minimerer den emotionelle udgift og det tidskrævende arbejde. Gode relationer bidrager endvidere til, at medarbejderne imellem løser konflikter internt uden at have brug for lederens hjælp.

Du skal hverken som virksomhed eller medarbejder frygte senkarrieren, men se den som en ny livsfase med nye muligheder. Vi må aldrig blive kørt fast i en hverdag, der ikke udvikler os eller stimulerer os. Livet er for kort til ikke at tage chancer og for langt til ikke at have et meningsfuldt arbejdsliv.

 

En aktiv senkarriere giver mening – for de fleste

Med min senkarriere i sigte tog jeg en beslutning om at sige jobbet op og starte den virksomhed, jeg altid havde drømt om. Det er en beslutning jeg på godt og ondt aldrig har fortrudt. Alene det at satse på mig selv og aktivt gå efter mine mål er motiverende nok til at holde mig kørende. Jeg ved ikke, hvad fremtiden holder. Måske går jeg en dag på pension, måske egner jeg mig ikke til ikke at arbejde. Det må tiden vise. For nu har jeg et mål, som jeg hver dag bevæger mig tættere på og et arbejdsliv, der er designet til mig.

 

Design dit liv i dag – du har alt at vinde.